Pesta Porcină, un motiv de îngrijorare pentru economia globală

Pesta Porcină, un motiv de îngrijorare pentru economia globală
Publicat: 05/05/2019, 14:38

Patruzeci și șapte au murit, declanșând măsuri de urgență, inclusiv sacrificarea în masă și o blocadă pentru a opri transportul de animale.

Dar a fost prea târziu. Până atunci, boala devenise deja virală, dispersată de-a lungul a sute de kilometri și îmbolnăvind animale. Nouă luni mai târziu, contaminarea s-a răspândit la nivel național, a trecut granițele Mongoliei, Vietnamului și Cambodgiei, afectând piețele de carne, la nivel global.

Deși estimările oficiale indică un milion de porci sacrificați, datele cu privire la sacrificări sugerează un număr de o sută de ori mai mare, în anul 2019. „Este o situație fără precedent”, a declarat Arlan Suderman, economist șef în cadrul INTL FCStone, care a analizat piețele de mărfuri pentru aproape patru decenii. „Acest lucru va afecta prețurile produselor alimentare, la nivel global”.

Tulpina de pestă porcină africană care se răspândește în Asia ucide practic fiecare porc pe care îl infectează, printr-o boală hemoragică care se manifestă în moduri similare Ebolei, la om. Nu există informații potrivit cărora aceasta ar putea îmbolnăvi oamenii.

Daunele asupra porcilor sunt cu atât mai semnificative pentru China, care are o industrie a cărnii de porc în valoare de 128 miliarde de dolari și ocupă al treilea loc la nivel global, din punct de vedere al consumului pe cap de locuitor.

„China va fi nevoită să importe cantități majore de carne pentru a satisface cererea de consum”, Juan R. Luciano, directorul executiv al Archer-Daniels-Midland Co., unul dintre cei mai mari comercianți de produse agricole. Achizițiile de carne din China ar putea, de asemenea, să sporească vânzările de făină de soia, o sursă de hrană pentru animale, în America de Nord, Brazilia și Europa, a spus acesta. Prețurile cărnii de porc au crescut deja cu 21% în China, față de anul trecut, iar exporturile de carne de vită din Australia către China au crescut cu 67% în primul trimestru al anului.

„Aceste evenimente au avut cel mai puternic impact asupra pieței proteinelor de origine animală și efectul acestora s-ar putea extinde pe parcursul a mulți ani de acum. Piețele vor suferi numeroase schimbări, iar influențele asupra situațiilor geopolitice nu vor întârzia să apară”, a declarat Angus Gidley-Baird, analist în materie de mărfuri.

Intensificarea importurilor de carne din China va duce la creșterea costurilor alimentelor, fapt ce va avea impact asupra economiilor întregii lumi.

Extinderea efectelor negative depinde foarte mult de cât de repede poate fi oprită epidemia. Datele oficiale arată o reducere a numărului de porci afectați, de la sfârșitul anului 2018, fapt ce susține evaluarea guvernului potrivit căreia boala se află „sub control eficient”. Cu toate acestea, analiștii de la Morgan Stanley, experții de la Citigroup, precum și Departamentul Agriculturii din SUA nu sunt convinși că boala a încetat să se mai răspândească.

Epidemia ar putea avea și repercusiuni politice. Xi Jinping, secretarul general al Partidului Comunist din China, ar putea dori să finalizeze negocierile comerciale cu președintele SUA, Donald Trump, pentru a facilita importul cărnii de porc, de pasăre și de vită, necesar pentru a permite deputaților chinezi să se concentreze exclusiv asupra atenuării focarelor, a spus Arlan Suderman, economist șef în cadrul INTL FCStone.

Contaminarea subliniază, de asemenea, nevoia urgentă de investiții guvernamentale pentru pregătirea în cazul epidemiilor, a declarat Amanda Glassman, director executiv al Centrului pentru Dezvoltare Globală.

Pesta porcină africană din China arată că „sistemele de supraveghere a bolilor animalelor și ale oamenilor nu funcționează atât de bine precum ar trebui”, a spus ea. „Acest lucru ar trebui să alerteze întreaga lume, dat fiind faptul că potențialul impact economic al focarelor la scară largă este uriaș.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Ion Iliescu va fi înmormântat în cimitirul Sfânta Vineri! Și-a pregătit locul de veci
Unul dintre cei mai bogați români, alături de soție. Rar a fost văzut în asemenea...
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Balonul de Aur câștigat de Maradona în 1986, scos la licitație